Buiten sporten en bewegen

Buiten sporten en bewegen

De zon schijnt, de temperaturen schieten omhoog. Wie heeft er nu zin om in een sportschool te hangen? Toch wil je ook in de zomer lekker blijven bewegen. Maar hoe doe je dat? Buiten sporten heeft een aantal voordelen.

Waarom buiten sporten zo goed voor je is

Naast dat bewegen goed voor je is, heeft buiten sporten een aantal voordelen.

 • Je maakt vitamine D aan door de zonnestralen die je huid vangt. Lees meer over vitamine D in 1 van mijn vorige blogs.
 • De sportschool is een broedplaats voor bacteriën. Al die zwetende mensen op die apparaten. Jij maakt misschien na elke sessie het apparaat schoon, maar lang niet iedereen doet dat. Buiten heb je daar geen last van. Je snuift er behoorlijk wat frisse lucht op.
 • In de meeste gevallen is het gratis, je hoeft er geen duur sportschoolabonnement voor af te sluiten. Kun je dat geld mooi gebruiken voor een nieuwe sportoutfit.
 • Variatie: in de sportschool doe je waarschijnlijk meestal dezelfde oefeningen. Ga je buiten sporten of bewegen? Dan je kun afwisselen. De ene keer ga je een stuk wandelen, de andere keer een stuk fietsen. Daarnaast kom je misschien wel op plaatsen waar je anders niet zo snel zou komen. Dubbel winst dus.
 • Je kunt gaan wanneer je wilt. Je bent niet gebonden aan het lesrooster of de openingstijden van de sportschool. De natuur is altijd open!

En wat doe je dan buiten? 8 tips

 1. Wandelen, het klinkt misschien heel erg burgerlijk. Maar dat is het echt niet. Een lekkere wandeling door het bos, langs het strand of in de duinen. Of ontdek te voet nieuwe plekjes in je stad of dorp. Ongemerkt leg je zo heel wat kilometers af.
 2. Fietsen. Hup, die ketting in het vet, de remmen bijstellen en gaan. Wat kan ik er verder nog over zeggen? Ook fietsen is een perfecte manier om nieuwe plekjes in de stad of dorp te ontdekken.
 3. Heb je een tuin of een ruim balkon? Ga dan lekker touwtjespringen. Dit is een full body workout en je werkt ook nog eens aan je conditie. Dit hoeft natuurlijk niet per se in je tuin of op het balkon. Je kunt natuurlijk een plekje zoeken waar je de ruimte hebt om te springen.
 4. Skeelers of rolschaatsen, misschien heb je ze nog wel in de kast liggen. Haal ze daar dan uit en ga lekker een stuk skeeleren of rolschaatsen.
 5. Zwemmen. Heb je een openluchtzwembad, een meertje of de zee in de buurt? Ga dan lekker baantjes trekken of een stuk zwemmen.
 6. Ik heb er vaker over geschreven. Ik ben verslaafd geraakt aan hardlopen. Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen, maar tegenwoordig ren ik regelmatig 10 kilometer. Lekker door het bos of langs het strand. Als je begint met hardlopen, bouw dan rustig op. Er zijn op internet verschillende trainingsprogramma’s te vinden die je hiervoor kunt gebruiken.
 7. Tegenwoordig zie je het heel vaak, op het strand, in het bos, in het park of gewoon in de stad. Van die mensen die worden afgebeuld. Ze moeten rennen, springen, opdrukken of met gewichten (of andere objecten) aan de slag. En toch is bootcamp Je werkt onder andere aan je conditie, kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid. Heel veel vliegen in 1 klap dus.
 8. Liever wat rustiger aan? Dan kun je meedoen aan een lesje yoga. Hoe fijn is het om je dag te beginnen of af te sluiten met yoga in de buitenlucht.

Nog een laatste tip: smeer je goed in met zonnebrand als je buiten gaat sporten. De zonkracht is in de zomermaanden vaak hoog. En doordat je zweet verbrand je vaak sneller dan je gewend bent.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *