Als een kip zonder kop…

Als een kip zonder kop…

Hardlopen? Ik? Als je een jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik aan hardlopen zou doen, was ik in lachen uitgebarsten. Ik had het weleens geprobeerd, maar het lukte voor geen meter. Ik begon gewoon te rennen, zonder na te denken, en was na 50 meter al kapot. Hoe frustrerend was dat!

Kip zonder kop

Tot een half jaar geleden. Ik hoorde heel veel mensen om mij heen zo enthousiast over hardlopen praten. Ik deed veel aan krachttraining en volgde 1 keer per week een lesje zumba. Ik vond mijzelf redelijk sportief. ‘Waarom kan ik dan niet hardlopen?’ vroeg ik mij af. Het antwoord was simpel. Ik had mijzelf geen doel gesteld. Ik ging gewoon, als een kip zonder kop. Daardoor lukte het niet en hield ik het niet vol.

Stapje voor stapje

Van een vriendin kreeg ik een trainingsprogramma. Daarmee zou ik binnen 9 weken 5 kilometer moeten rennen. Dat moet ik toch wel kunnen? Met dezelfde vriendin had ik een sportief en gezond weekend gepland begin juni. Mijn doel: tijdens dat weekend meedoen aan een run van 5 kilometer. Ik had 2 en een halve maand de tijd om voor te bereiden. Mijn doel was haalbaar.

Dus ik ben aan de slag gegaan met het trainingsprogramma. 3 keer per week rende ik netjes volgens het programma. Stapje voor stapje ging ik vooruit. Het was niet altijd even makkelijk, soms had ik er helemaal geen zin in. Maar ik ging, door weer en wind. Soms alleen, soms met een renmaatje. Het resultaat? Begin juni rende ik 6 kilometer (het parcours was iets langer dan ik dacht). Het is gelukt! En wat een kick gaf mij dat!

Haalbare doelen

Zo gaat het tijdens mijn begeleiding ook. Zonder haalbaar doel, lukt het nooit om je eetpatroon en je levensstijl te veranderen. De kilo’s zijn er niet in 1 keer aangekomen, je bent echt niet van het ene op het andere moment ongezonder gaan eten. Je kunt dus ook niet verwachten dat de kilo’s er binnen no-time afvliegen en dat je binnen een week een gezonde levensstijl hebt. Stapje voor stapje begeleid ik je naar een gezondere levensstijl. Dit gaat geleidelijk. We gaan niet als een kip zonder kop aan de slag. Wij stellen samen een haalbaar doel vast. Zodat het voor jou een eitje is om dit doel te bereiken!

Gisteren heb ik samen met 3 collega’s meegedaan aan de Vredesloop. Wat ik had als doel? Ik wilde hem alleen maar uitrennen. En dat is mij weer gelukt. Ik weet dat ik nooit 5 kilometer in 25 minuten zal rennen, dat is voor mij gewoon niet haalbaar. Dus dat ga ik ook niet proberen. Daarom heb ik mijzelf een ander doel gesteld, een doel dat wel haalbaar is. In maart 2017 ren ik 10 kilometer tijdens de CPC. En dat lukt mij!

Meer weten over hoe ik te werk ga, kijk dan bij Werkwijze.

Als een kip zonder kop, maar toch de Vredesloop uitgelopen



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *