Complimenten

Complimenten

Complimenten geven. Je doet het waarschijnlijk weleens. Maar hoe ga jij om met complimenten krijgen? Veel mensen vinden het makkelijker om complimenten te geven dan te krijgen. Hoe dat je dat precies, complimenten in ontvangst nemen?

Complimenten krijgen kan best lastig zijn

De meeste mensen zijn bescheiden. Ok, er zijn er ook genoeg die dat niet zijn, maar ik denk dat het aantal bescheiden mensen in de meerderheid is. Deze groep bescheiden mensen weet niet goed wat ze moeten doen als ze een compliment krijgen. Grote kans dat jij bij de groep hoort (ik zelf ook).

Krijg je een compliment voor een prestatie die je hebt geleverd? Waarschijnlijk doe je alsof de prestatie vanzelfsprekend is. Je cijfert de prestatie en jezelf weg. Ik zeg zelf ook regelmatig: ‘ik doe gewoon mijn werk’. Het kan ook zijn dat je na een compliment denkt dat de ander iets van je wil. Of je geeft gelijk een compliment terug, om de aandacht op de ander te vestigen. Je hoeft niet per se in het middelpunt van belangstelling te staan. Daarmee zwak je het compliment van de ander af.

Hoe neem je complimenten in ontvangst?

Als je afvalt krijg je zeker weten ook krijgen. Na een paar weken gaan mensen zien dat je bent afgevallen. De complimenten vliegen je dan om de oren. En tsja, hoe ga je daarmee om? Cijfer jezelf niet weg. Je hebt keihard gewerkt (en bent dat waarschijnlijk nog steeds) om je doel te bereiken. Je doet het helemaal zelf. Daar mag je best trots op zijn. Vergeet nooit dat je er echt wel mag zijn. Neem het compliment dan ook (met trots) in ontvangst.

Hoe doe je het dan precies? Eigenlijk is het heel simpel, zeg ‘bedankt’! Vergeet hierbij niet de ander aan te kijken en te glimlachen. Hij of zij weet dan zeker dat je blij bent met het compliment.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *