Nog even over suiker…

Nog even over suiker…

Die suikervrije maand heeft mij geïnspireerd. Ik wil nog zoveel vertellen over suiker. En er is ook zoveel te vertellen over suiker. Daarom nog een suikerblog.

Wat is suiker?

Bij suiker denken veel mensen aan bijvoorbeeld kristalsuiker, poedersuiker of basterdsuiker. Dit zijn alledaagse suikers die je ook goed kunt zien. Misschien voeg je ze zelf toe aan je taarten, pannenkoeken of andere gerechten. Maar suiker zit ook vaak in producten verstopt. Je ziet ze dus niet altijd.

Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten zijn, net als vetten en eiwitten, voedingsstoffen die we nodig hebben voor de opbouw en het herstel van ons lichaam. De meeste koolhydraten zijn afkomstig van planten (bijvoorbeeld fruit, granen, mais, aardappelen, suikerriet en suikerbiet). Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose. En glucose is de belangrijkste brandstof voor je cellen. Glucose is de energieleverancier voor je lichaam, zodat je bijvoorbeeld kunt werken, leren, bewegen, sporten en herstellen. (Bron: Zonder suiker, Annemarie Reuzenaar).

Snelle en langzame koolhydraten

Koolhydraten, er zijn verschillende. In deze blog maak ik onderscheid tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn vaak te vinden in bewerkte producten. Denk aan producten waaraan suikers zijn toegevoegd zoals koekjes, snoepjes, broodbeleg zoals jam. Suiker wordt dan toegevoegd om smaak toe te voegen of om een product langer houdbaar te maken.

Ook witte producten, zoals witte pasta, witte rijst of witbrood bevatten snelle koolhydraten. Deze suikers worden snel in je lichaam opgenomen en zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je hebt snel energie. Het vervelende aan deze koolhydraten is dat je bloedsuikerspiegel ook weer vlug daalt. Je hebt dus een suikerpiek. Na de piek voel je je futloos en krijg je weer honger. Je gaat ook weer sneller eten.

Langzame koolhydraten worden langzamer in je lichaam opgenomen. Deze koolhydraten geven je geleidelijk energie. Je bloedsuikerspiegel stijgt langzaam. Je hebt niet de energiepieken zoals bij snelle koolhydraten. Ook heb je langer een vol gevoel, waardoor je weer minder snel iets wil eten. Langzame koolhydraten vind je bijvoorbeeld in groente, fruit, volkorengranen, noten en zaden, peulvruchten en bonen.

Heb je koolhydraten nodig?

Ja, daar kan ik kort over zijn. Zoals hierboven al geschreven is, worden koolhydraten omgezet in glucose. En glucose is de belangrijkste brandstof voor je lichaam. Je hebt koolhydraten dus nodig. Maar, en dat geldt voor alles, eet koolhydraten met mate. Als je te veel koolhydraten eet, wordt de glucose omgezet in vet. En dat wil je toch niet? Ook is het belangrijk om te kijken naar welke koolhydraten je eet. Eet jij veel snelle of langzame koolhydraten?

Te veel koolhydraten (suikers) eten is een belangrijke veroorzaker van overgewicht. Daarnaast kan het leiden tot diabetes mellitus type 2 (suikerziekte). Daarom is het belangrijk om je koolhydraatinname (suikerinname) te beperken en vooral te kiezen voor de juiste koolhydraten.

Kijk eens in je boodschappenkarretje

Wist je dat in 56% van de producten die je koopt in de suikermarkt suiker zit? Onlangs heeft Foodwatch hier onderzoek naar gedaan. 56%! Dat is meer dan de helft van de producten in je boodschappenkarretje. Volgens dit onderzoek zit er ook suiker in maaltijdsalades, groenteconserven (groente in potjes en blikken), vleesbeleg, zoutjes en ontbijtgranen. Niet echt de producten waarvan je verwacht dat er suiker in zit.

Kijk de volgende keer dat je boodschappen doet eens op de lijst van ingrediënten van de producten die je koopt. Zie je 1 van onderstaande ingrediënten terugkomen? Dan is er suiker toegevoegd aan het product. Hoe eerder het ingrediënt genoemd wordt, hoe meer er in zit. De ingrediënten staan namelijk genoemd op volgorde van hoeveelheid.

Ahornsiroop (of maple syrup Glucosestroop Oerzoet
Basterdsuiker HFCS (High Fructose Corn Syrup) Rietsuiker
Bruine suiker Honing Rijststroop
Cassonade Invertsuiker Ruwe rietsuiker
Dadelstroop Kandij (-suiker) Sacharose
Demerara Karamel Speltstroop
Dextrose Kristalsuiker Sucranaat
Druivensuiker Mais(mout)stroop Sucrose
Fructosestroop Malt Tarwestroop (Wheat syrup)
Geleisuiker Maltodextrine Vanillesuiker
Glucose fructosestroop Melasse (-stroop)

(Bron: 100% suikervrij in 30 dagen, Carola van Bemmelen)

Nog vragen na het lezen van deze blog? Of wil jij je suikerinname beperken? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je graag meer!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *