Een maand suikervrij

Een maand suikervrij

‘Ik wil wel een keer een maand suikervrij doen’ mompelde Maarten in november. Gewoon tussen neus en lippen door, waarschijnlijk in de hoop dat ik het niet zou horen. Dat moet je dus niet tegen een gewichtsconsulent zeggen. ‘I’m in!’ riep ik gelijk. ‘In februari, als we terug zijn uit Australië, doen wij een maand suikervrij’. Ik heb meteen 3 boeken over suikervrij eten besteld en ben mij gaan verdiepen in het suikervrije leven. En zo het geschiedde.

Onbewust krijgen we met onze voeding veel meer suikers binnen dan we denken. Aan veel producten in de supermarkt is suiker toegevoegd. Een goed voorbeeld hiervan is brood. Je ziet en proeft het niet, maar in het meeste brood zit suiker. En denk eens aan al het lekkers op je werk, regelmatig traktaties en er is vast wel een collega met een grote pot drop op het bureau. Stiekem
graai je dagelijks vast wel een paar dropjes uit die pot.

Eerst ervaren, dan geloven

Voor mijn gevoel at ik al weinig suikers. Ik koop altijd verse producten en maak alles zelf. Weinig toegevoegde suikers dus. Die maand wordt een eitje. In mijn nieuw aangeschafte boeken las ik over wat suikervrij eten met je doet. Je hebt meer energie, je voelt je fitter, je hebt een beter concentratievermogen en je slaapt beter. Maar ook val je af, wordt strakker en je hebt geen cravings (sterke behoefte aan iets lekkers) meer. Ja ja, eerst ervaren dan geloven. En aangezien ik al weinig suikers consumeer zal het allemaal wel meevallen.

Helemaal suikervrij zijn we niet gegaan. We hebben suikers nodig. Maar geen toegevoegde, bewerkte suikers. Dus producten waar van nature geen suikers in zitten, zijn ‘verboden’. Deze toegevoegde suikers zorgen er vaak voor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je hebt dan een energiepiek. Maar vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. En dan krijg je een dipje
en voel je je lusteloos. De welbekende after dinner dips. Vaak ga je dan eten om je weer beter te voelen.

Wat eet je dan wel?

Ok, geen toegevoegde, bewerkte suikers meer. Dat betekent dus alle traktaties op het werk laten staan, geen paaseitjes waar de winkels nu vol mee liggen. Wat eet je dan wel? Producten waarvan je bloedsuikerspiegel (redelijk) gelijk blijft. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappel, zuurdesembrood, haverproducten, noten, bonen en peulvruchten, ei, groente, vlees, vis en
bepaalde fruitsoorten.

En man, wat hebben wij lekker gegeten de afgelopen maand. Mijn favoriet was toch echt wel vis in sesamkorst met gebakken bietjes en hazelnoten.

Een maand later

Nu zijn we een maand verder. Ik ben 3 kilo afgevallen (terwijl ik dat helemaal niet nodig vond), ik voel mij fitter en energieker. Mijn concentratie is verbeterd. Voor mijn gevoel heb ik veel meer gegeten dan normaal. Dat is helemaal niet zo, de porties die ik heb gegeten zijn zelfs kleiner. De maaltijden zijn veel voedzamer en zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent (vol zit). En inderdaad, ik heb geen dipjes en cravings meer. In het begin had ik wel zin in drop en chocola (en dat vind ik niet eens heel erg lekker). Als ik nu iets zoets eet, dan word ik misselijk. Het lijkt allemaal echt 50 keer zoeter dan vorige maand. Ik krijg het met moeite weg.

Deze suikervrije levensstijl bevalt mij wel en ik blijf dit zeker volhouden. Maar wel wat minder streng. Ik wil nog wel lekker uit eten kunnen zonder op suikers te letten. Wil je meer weten over mijn ervaring met suikervrij eten? Of wil je het zelf proberen en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *