Van sixpack naar kerststol. Hoe kom je gezond de feestdagen door?

Van sixpack naar kerststol. Hoe kom je gezond de feestdagen door?

December, de maand van de feestdagen. En feestdagen betekenen meestal veel eten en drinken. Terwijl ik deze blog schrijf komen op tv een stuk of 5 reclames over feestmaaltijden voorbij. Je ontkomt er niet aan. Voor veel mensen is het eetfestijn waarschijnlijk afgelopen weekend al begonnen met Sinterklaas. Voor mij in ieder geval wel. De sixpack in wording, waar ik zo hard mijn best voor doe, is voor mijn gevoel dit weekend veranderd in een kerststol.

Hoe kom je gezond de feestdagen door?

Over 3 weken ga ik op vakantie. Naar de zon (en zee en strand). Dat betekent dus dat ik mijn bikini aan moet. En dat net na al die feestdagen. Ik ben de afgelopen tijd druk bezig geweest met buikspieren trainen. Of die sixpack er ooit gaat komen weet ik niet, maar het is allemaal wel een stuk strakker. Met de feestdagen op komst zie ik in gedachten mijn sixpack in wording langzaam veranderen in een kerststol. En met die vakantie in het vooruitzicht, word ik daar niet heel gelukkig van.

Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor jullie hieronder 8 tips om gezond de feestdagen door te komen.

Verspreid de feestjes

December heeft maar 4 feestdagen. Dat lees je veel op internet. Klinkt leuk, maar dan vergeten ze even dat op het werk vaak een kerstontbijt, -lunch of -diner wordt georganiseerd. Naast de feestdagen met familie wil je vaak ook nog Sinterklaas en kerst met vrienden vieren. Dus tel maar op. Daarom tip 1: verspreid de feestjes. Plan niet alle feestmaaltijden achter elkaar. December heeft 31 dagen, maak daar gebruik van. Kom ik gelijk bij tip 2.

Neem een balansdag

Op een balansdag eet je wat minder en geef je je lichaam de kans om al het voedsel te verwerken. Geen uitgebreid ontbijt, lunch en avondmaaltijd, maar lichte maaltijden. Neem bijvoorbeeld een bakje yoghurt bij het ontbijt, een lekkere salade bij de lunch en een heldere soep bij het diner. Eet tussendoor geen vette en suikerrijke producten. Kies bijvoorbeeld voor fruit of noten.

Beweeg

Heb je tijd over op je balansdag? Ga dan sporten, wandelen, fietsen. Beweeg! Dit geldt trouwens niet alleen voor de balansdagen. Ook tijdens de feestdagen kun je bewegen. Blijf niet op de bank hangen om kerstfilms te kijken, maar ga lekker een stuk wandelen met de familie.

Kies voor gezonde tussendoortjes

De tussendoortjes op de feestdagen hoeven niet ongezond te zijn. Kies voor (snack)groenten met een heerlijke zelfgemaakte humus of maak zelf guacemole. In plaats van chips kun je kiezen voor (zoute) popcorn. Voeg wat kruiden toe om er een ander smaakje aan te geven. Op internet zijn ontzettend veel tips voor lekkere gezonde tussendoortjes te vinden.

Houd je gewone ritme aan

Ben je gewend om 3 keer per dag te eten? Houd dit ritme dan aan. Sla geen maaltijd over. De kans is groot dat je dan te veel gaat eten bij een volgende maaltijd of te veel tussendoortjes neemt.

Stop met eten als je vol zit

Hoe lekker het kerstdiner ook is, stop met eten als je vol zit. Niets is vervelender dan het gevoel dat je veel te veel hebt gegeten. Je maag zit vol, de kans dat je misselijk wordt is aanwezig. En vaak houd je er een rotgevoel aan over. Wil je voorkomen dat je te veel eet, gebruik dan kleinere borden. Daar past minder eten op, maar voor het oog heb je toch een vol bord.

Drink water

Drink voldoende water. Water geeft je een vol gevoel, waardoor je minder eet. Houd je van een wijntje bij het eten? Dan helpt water ook tegen de kater de volgende dag.

Geniet

Misschien wel de belangrijkste tip: geniet! Als je alleen maar bezig bent met wat je niet mag eten, kun je niet genieten. De feestdagen draaien niet alleen om eten, maar ook om gezelligheid met familie en vrienden. Geniet daarvan!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *