Seizoensproducten

Seizoensproducten

Nee, dan bedoel ik niet de pepernoten, kruidnoten, speculaas en marsepein. Ik bedoel producten die dit seizoen op hun best zijn. En omdat we het al zwaar genoeg krijgen met alle feestdagen in zicht, richt ik mij op de seizoensgroenten. Want in de tijd van zoete lekkernijen en uitgebreide feestmaaltijden mag je groenten niet vergeten!

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

Het is sowieso belangrijk om elke dag voldoende groenten te eten. Voor volwassen is dit minimaal 250 gram per dag. Sommige groenten zijn het hele jaar verkrijgbaar. Denk hierbij aan sla, broccoli, tomaten, ui, wortel en rode bieten. Andere producten zijn seizoensgebonden. Probeer in de zomer maar eens verse boerenkool te vinden. Als het je lukt, betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs!

Naast verkrijgbaarheid en prijs is de versheid van het product een belangrijke reden om te kiezen voor seizoensgroenten. Je zult begrijpen dat wintergroenten die hartje zomer in de winkel liggen niet vers zijn. Vaak zijn ze ingevroren of ingemaakt. Als je ervoor kiest deze producten te kopen, let er dan op dat er geen zout of suiker is toegevoegd (vooral blikjes en potten groente kunnen suiker en zout bevatten).

Boerenkool en co

De winter is de tijd van de stamppotjes. Aan het eind van de zomer kan ik mij al verheugen op de boerenkool van mijn moeder, heerlijk! En laat boerenkool nu de gezondste wintergroente zijn. Er zitten veel vitaminen en mineralen in en het bevat veel vezels. Andere lekkere (en ook gezonde) groenten die nu in de winkel liggen zijn: pompoen, aardpeer, knolselderij, koolraap, paddestoelen, pastinaak, raapstelen, schorseneren, spruiten en winterpeen.

Wil je weten waarom deze groenten zijn gezond zijn? Bekijk dan deze top 10 op Gezondheidsnet.

Recepten

Op internet staan ontzettend veel lekkere recepten met seizoensproducten. Als je een zoekmachine de opdracht geeft om recepten met seizoensproducten te vinden, krijg je heel veel resultaten. Bekijk ook eens de pagina ‘Winterrecepten’ op de website van de Albert Heijn. Handig opgedeeld in verschillende categorieën. Wat ik zelf fijn vind aan deze recepten, is dat de voedingswaarden erbij staan. Weet je gelijk of je maaltijd gezond is!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *