Brood: feiten en fabels

Brood: feiten en fabels

Ik hoor het regelmatig, mensen die zeggen: ‘Ik eet geen brood meer’. Als ik dan vraag waarom niet krijg ik steevast het antwoord: ‘Nou, ik wil afvallen en brood maakt dik’. Steeds weer leg ik uit dat dat niet zo is. Daarom in deze blog een aantal feiten en fabels over brood.

Feiten en fabels over brood

Brood is een dikmaker

Fabel. Van brood eten word je niet dik. Ja, als jij dagelijks 2 broodjes bal met mayo eet, dan kun je dik worden. Maar brood past prima in een gezond voedingspatroon als jij wil afvallen. In brood zitten veel vezels, het is een goede koolhydraatbron en levert vitamines en mineralen. Welke broodsoort je het beste kunt eten, lees je verderop in deze blog.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder

Feit en fabel. Voor witbrood wordt alleen de gemalen kern van de graankorrel (ook wel bekend als bloem) gebruikt. De kern bevat weinig tot geen vezels, vitaminen en mineralen. Die krijg je dus niet binnen als je witbrood eet. Sommige broodsoorten, zoals volkorenbrood, bruinbrood en roggebrood zijn donkerder dan witbrood. Deze broodsoorten bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen dan witbrood. Maar soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout, terwijl het brood is gemaakt van bloem. Witbrood met een kleurtje dus.

Meergranenbrood is hetzelfde als volkorenbrood

Fabel. Volkorenbrood mag alleen volkoren genoemd worden als het is gemaakt van 100% volkorenmeel. Dit is vastgelegd in de wet. Meergranenbrood wordt gemaakt van verschillende graansoorten. Dit hoeft dus niet per se volkorenmeel te zijn. Als je kiest voor meergranenbrood, let er dan op dat het is gemaakt van volkorenmeel.

Ik krijg voldoende vezels binnen als ik 6 boterhammen per dag eet

Fabel. De aanbevolen hoeveelheid vezels is 30 tot 40 gram per dag. Een volkorenboterham bevat ongeveer 2,3 gram vezels. Andere broodsoorten nog minder. Met 6 boterhammen per dag, kom je dus lang niet aan de aanbevolen hoeveelheid vezels.

Ook zonder brood krijg ik genoeg jodium binnen

Fabel. Brood is 1 van de belangrijkste jodiumleveranciers in Nederland. Jodium is belangrijk voor de productie van het schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt voor goede groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Onze bodem is arm aan jodium, daarom wordt aan brood vaak gejodeerd zout toegevoegd. De meeste jodium krijgen we dus binnen via brood. In andere producten zit ook wel jodium, maar niet voldoende om aan de aanbevolen hoeveelheid per dag te komen. Zo moet je bijvoorbeeld 1 kilo kaas eten om genoeg jodium binnen te krijgen. Als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je voldoende jodium binnen.

Waarom vallen mensen die geen brood meer eten dan af?

De meeste mensen die stoppen met brood eten, eten helemaal geen koolhydraten meer of in ieder geval minder koolhydraten. Mensen die een koolhydraatarmdieet volgen, vallen in het begin vaak veel af. Het lijkt dus een superdieet. Maar wat zij vooral kwijtraken is vocht. Koolhydraten binden zich namelijk aan vocht. Maar je hebt koolhydraten nodig. Je lichaam gebruikt ze als belangrijkste brandstof. Eet je geen koolhydraten meer? Dan gaat je lichaam andere energiebronnen aanspreken, zoals de eiwitten in je spieren. Dat is niet de bedoeling. Meer over koolhydraatarm eten volgt in een blog later dit jaar.

Welk brood kun je het beste eten?

Als je dan toch brood mag eten, welk brood kun je dan het beste eten? Volkorenbrood! Kies je voor een volkorenbrood waaraan extra pitten en zaden zijn toegevoegd? Dan krijg je de meeste vitamines binnen.

Meer weten over volkorenbrood? Deze uitzending van de Keuringsdienst van Waarde is een echte eye-opener.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *