Koolhydraatarm eten, gezond of niet?

Koolhydraatarm eten, gezond of niet?

Poe hee, het is alweer even geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Ik heb een hele drukke, maar vooral leuke tijd achter de rug. Ondanks de feestdagen heb ik nu eindelijk weer wat meer rust. Hoogste tijd voor een nieuwe blog dus. Dit keer over koolhydraatarm eten, die hebben jullie namelijk nog van mij tegoed.

‘Ik eet geen koolhydraten meer’

In november was er vanuit de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) een nascholing over koolhydraatarm eten. Interessant, want regelmatig hoor ik mensen zeggen: ik eet geen koolhydraten meer, want van koolhydraten word je dik. Maar dan eten ze ook echt geen koolhydraten meer, dus ook geen fruit. Maar is dat gezond? Daarover gaat deze blog.

Wat is koolhydraatarm eten?

Voor ik verder schrijf wil ik eerst duidelijk maken wat ik versta onder koolhydraatarm eten. Voor mij is dat als je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. Dat betekent vaak geen pasta, brood, aardappelen en rijst meer, maar ook geen tot weinig fruit. 1 gemiddelde banaan bevat al bijna 27 gram koolhydraten. Als je de aanbevolen 2 stuks fruit per dag eet, kun je dus geen andere producten met koolhydraten meer eten.

Koolhydraten, eiwitten en vetten

Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleverancier voor je lichaam. Je lichaam gebruikt namelijk eerst koolhydraten als brandstof, daarna vetten en bij uitzondering eiwitten. Dit laatste wil je liever niet, want eiwitten zijn een bouwstof. Zij zorgen voor de opbouw en vernieuwing van je huid, haar en nagels. Maar het zijn ook de bouwstenen voor je spieren. Als je geen tot weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam vetten en eiwitten verbranden. Als je lichaam eiwitten verbrandt, breek je dus ook je spieren af. Dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling.

Hoeveel koolhydraten heb je dagelijks nodig?

Het is belangrijk dat je voeding zowel koolhydraten, vetten en eiwitten bevat. 40 tot 70% van de dagelijkse energie-inname moet bestaan uit koolhydraten. Je dagelijkse energie-inname is de hoeveelheid kilocalorieën die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Dit is afhankelijk van je geslacht, lengte, leeftijd, gewicht, hoeveel je beweegt en de zwaarte van de inspanning. Het is dus per persoon verschillend.

Voorbeeld: Heb je per dag 2.000 kilocalorieën nodig? Dan moet je voeding minimaal 200 gram en maximaal 350 gram koolhydraten bevatten. Hoe bereken je dit? 40% van 2.000 is 800. Van de 2.000 kilocalorieën die je nodig hebt, moeten er dus 800 van koolhydraten komen. 1 gram koolhydraten bevat 4 kilocalorieën. Je hebt daarom 200 gram koolhydraten per dag nodig. Veel meer dan de 50 gram die mag eten als je koolhydraatarm eet dus.

Welke koolhydraten eet je dan?

Het belangrijkste is, dat je producten waar suikers aan toegevoegd zijn laat staan. Deze producten bevatten vaak de verkeerde (slechte) koolhydraten. Denk aan koekjes, chips, broodbeleg, maar bijvoorbeeld ook aan suiker in je koffie. Als je koolhydraten eet, kies dan voor volkorenproducten, fruit en groente en peulvruchten. Meer weten over suiker en de werking daarvanin je lichaam? Lees dan mijn blog over suiker.

Meer weten? Of hulp nodig bij de keuze voor de juiste koolhydraten? Neem dan contact met mij op.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *