Ei, ei, eiwit

Ei, ei, eiwit

Ei, ei, ei en we zijn zo blij met eiwit! Geen blog over Pasen, daarover heb ik vorig jaar al geschreven. Maar om toch in de paassfeer en (paas)eieren te blijven wel een blog over eiwit. Want wat zijn eiwitten eigenlijk? Waar zitten ze in? En heb je extra eiwitten nodig als je gespierd wil worden? Daarover in deze blog meer.

Eiwitten, wat zijn dat eigenlijk?

Ja, eiwit is het witte gedeelte van een ei. Maar eiwit is veel meer dan dat. Eiwitten zijn namelijk een hele belangrijke bouwstof voor je lichaam. Heel veel cellen in je lichaam bevatten eiwitten. Eiwitten zorgen voor de opbouw en vernieuwing van je cellen. Denk bijvoorbeeld aan je huid, haren, nagels en spieren.

Als je geen of te weinig eiwitten zou eten, wordt dit proces verstoord. Bedenk zelf maar eens wat er met je huid en nagels gebeurt als je geen eiwitten zou eten. Die kunnen zich niet vernieuwen. Je kunt dus niet zonder eiwitten. Bij (brand)wonden zorgen eiwitten ervoor dat het weefsel (dat is opgebouwd uit cellen) zich sneller herstelt.

Waar zitten eiwitten in?

In bijna alle producten zitten eiwitten. Je hebt plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten.

Plantaardige eiwitten zitten in:

 • brood;
 • granen (bijvoorbeeld pasta en rijst);
 • noten;
 • peulvruchten;
 • paddenstoelen.

Dierlijke eiwitten zitten in:

 • vlees;
 • vis;
 • gevogelte;
 • melk;
 • kaas;
 • en natuurlijk eieren.

Hoeveel eiwit heb je nodig? Gezonde mensen hebben gemiddeld per dag 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor vegetariërs en veganisten ligt dit iets hoger. Voor vegetariërs is dit 20% meer en voor veganisten zelfs 25 tot 30% meer. Dit komt doordat de eiwitten in plantaardige producten, minder goed in het lichaam kunnen worden opgenomen dan de eiwitten in dierlijke producten.

Eiwitten en spieropbouw

Hoe zit het dan met eiwitten en spieropbouw? Krijg je grotere spieren door extra eiwitten te nemen?

Als je niet aan sport doet, heeft het geen zin om extra eiwitten te nemen om je spieren te laten groeien. Het enige wat dan waarschijnlijk groeit is je vetmassa. Te veel eiwit wordt namelijk omgezet in vet.

Bij sporters kunnen eiwitten wel helpen bij de spieropbouw. Door aan (kracht)training te doen, beschadig je je spieren. Eiwitten dragen bij aan het herstel van de spieren. Je spieren kunnen zich dus sneller en beter herstellen dankzij eiwitten.

Ga jij 1 keer per week naar de sportschool? Dan heb je geen extra eiwitten nodig. Maar train jij een paar keer per week om je spierkracht te vergroten, dan kun je wel wat extra eiwitten gebruiken. Krachtsporters hebben ongeveer 1,7 tot 1,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht nodig. Doe je aan een duursport waarbij de ontwikkeling van spierkracht centraal staat (zoals atletiek, turnen, boksen)? Dan heb je ongeveer 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

En nu ga ik eieren zoeken. Fijne paasdagen!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *