Winterdip

Winterdip

Ja echt, serieus. Je leest het goed. Het is begin oktober, de herfst is net begonnen. Maar zodra de dagen korter worden, de temperatuur ons in de steek laat en de zon zich steeds minder laat zien, begint het. Mijn winterdip.

Het liefst kruip ik weg onder een dekentje op de bank, in een heerlijke slobbertrui, een veel te grote joggingbroek en lekker warme sloffen. Een pot thee erbij en een katje op schoot. Ik kom wel weer tevoorschijn als de dagen langer worden en de zon weer volop schijnt.

Vitamine D

Ik ben een echt buitenmens. Zodra het weer het toelaat ben ik buiten, zeker als de zon schijnt. De zon zorgt ervoor dat ik genoeg vitamine D aanmaak. En dat is waar deze blog over gaat, vitamine D. Nu de herfst is begonnen, de zon om 7 uur ondergaat (of gewoon de hele dag niet te zien is), hebben veel mensen te maken met een vitamine D tekort. Vitamine D wordt namelijk in je huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Je krijgt er sterke botten en tanden van. Ook heeft vitamine D invloed op je spieren. Daarnaast lijkt vitamine D een positieve invloed te hebben op je immuunsysteem, je weerstand.

Een tekort aan vitamine D kan botontkalking, spierzwakte en spierkrampen veroorzaken. En die winterdip dan? Komt die door een vitamine D tekort? Van half oktober tot half april maken we minder vitamine D aan, omdat er in die periode niet genoeg zonlicht is. Dit is ook de periode dat mensen het blije gevoel van de zomer kwijtraken, omdat het kouder wordt, het vaker regent en waait en de dagen korter worden. Sommige mensen, gelukkig niet iedereen, raken hierdoor in een dipje.

Je zou dus kunnen denken dat er een verband is tussen een vitamine D tekort en een winterdip. Er zijn steeds meer onderzoeken die deze link leggen. De onderzoeken laten zien dat mensen met voldoende vitamine D in het bloed minder vaak depressieve gevoelens hebben dan mensen met te weinig vitamine D in het bloed. Hoe vitamine D dan precies invloed kan uitoefenen op de hersenen is nog niet bekend. Gelukkig worden er genoeg onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van vitamine D.

Hoe kom je aan vitamine D zonder zonlicht?

Via je voeding kun je wel wat vitamine D binnenkrijgen. Het zit bijvoorbeeld in vette vis (haring, zalm en makreel). In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). Is dit genoeg? Waarschijnlijk niet. Samen met zonlicht en goede voeding krijg je over het algemeen voldoende vitamine D binnen.

Omdat de zon zich nu steeds minder laat zien, bestaat er een kans dat je te weinig vitamine D binnenkrijgt. Daarnaast hebben sommige mensen meer vitamine D nodig dan anderen. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een donkere huid. Wil jij weten of je extra vitamine D nodig hebt? Doe dan de Vitamine D-test op de website van het Vitamine Informatie Bureau. Je kunt eventueel supplementen slikken om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Raadpleeg hiervoor wel altijd eerst je huisarts of een diëtist.

Mijn oplossing voor mijn winterdip en een vitamine D tekort? Ik vertrek in december voor 3 en een halve week naar Australië. Daar is het dan hartje zomer. Dus genoeg zon, waardoor ik weer lekker vitamine D kan aanmaken. Van die winterdip heb ik dan ook geen last meer! En tot die tijd? Proberen zoveel mogelijk voeding met vitamine D te eten en zoveel mogelijk herfst- en winterzonnestraaltjes pakken. Ik sla mijzelf er wel doorheen, onder mijn dekentje, met een pot thee en een katje op schoot.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *